Matcha Workshop van Mr & Mrs Tea bij de Nieuwe Winkel in Breda

Matcha Mr Mrs Tea

Yes, afgelopen weekend was het weer zover: we mochten voor de tweede keer een hele toffe workshop bij de Nieuwe Winkel bijwonen! De eerste keer maakten we een heel grappig bureau-tafel-lampje met Elske en Lucas van het Houtje. Deze keer mochten we ons verdiepen in de nog grote en onbekende wereld van de Japanse Matcha thee! Samen met Mrs Tea, Bieke, gingen we dit mini avontuur op de zondagmiddag aan. Geen idee wat ons te wachten stond – maar het was absoluut het proberen waard!

Mr & Mrs Tea Nieuwe Winkel

Zoals altijd kregen we op deze (hele zonnige) zondagmiddag een nóg warmer welkom van Irma van de Nieuwe Winkel. Want het moet gezegd worden; als er iemand echt een powervrouw is in ‘samen ondernemen’ dan is het Irma wel. Zij weet als geen ander kleine ondernemers en creatievelingen aan elkaar te verbinden. Niet zo gek dus ook, dat we uitgenodigd waren om deze fijne workshop van Mr & Mrs Tea bij te wonen. Tijd om in de Japanse wereld van de thee te duiken!

We namen plaats aan het kleine tafeltje waar al het één en ander voor ons klaar stond. Verschillende soorten thee stonden uitgestald, we kregen een zwart kommetje en er stonden een aantal kleine, van hout gemaakte garde-achtige instrumenten. We namen het even in ons op en wachtten af tot Bieke ons het verhaal achter de wondere wereld van de Matcha thee zou vertellen.

Matcha Mr Mrs Tea
Matcha Mr Mrs Tea

Bij de echte thee kenners zullen varianten als witte, zwarte en groene thee niet geheel onbekend zijn. Bieke legden ons uit hoe het ‘maken’ van thee in z’n werk gaat. Wanneer de knoppen of blaadjes geplukt moeten worden. Welk deel ze van de theeplant (Camellia Sinensis) plukken voor welke thee en nog veel meer interessante weetjes. Maar wat de Matcha thee zo anders maakt is het productie proces van deze hele groene thee.

Matcha thee is te verkrijgen in een hele groene poedervorm. Vier weken voordat de theeblaadjes geoogst moeten worden, worden er een soort matten op de planten gelegd. Dit zorgt er voor dat er bijna geen zonlicht meer bij de theeplantjes komt en ze daardoor meer chlorofyl en antioxidanten aanmaken. Simpeler gezegd betekent dit dat door deze vermindering van het zonlicht de blaadjes extra groen worden. En als later deze blaadjes langzaam vermalen worden tot poeder, blijft er dus een super groene poeder over: de matcha thee!

Matcha Mr Mrs Tea

Samen met Bieke gingen we deze poeder thee langzaam mengen met water. Eerst werd er een beetje koud water bij gegoten zodat we de ‘klontjes’ makkelijker konden laten verdwijnen. Daarna mochten we met een echte Japanse ‘wisk’ de substantie mengen. Als de poeder dan grotendeels opgelost is, mag het warme theewater erbij. Nog een keer met de kleine garde in een m-vorm stevig roeren, tot er een beetje schuim op de thee ontstaat en tadaa: echte, authentieke matcha thee.

En we konden het natuurlijk niet laten om de eerste slok vast te leggen! De thee rook een beetje grassig of hooiig. Heel groen en gezond. En dus kon het zomaar zijn dat die eerste slok stiekem nog best wel wennen was. Ondanks dat we allebei een bittertje van een groene thee wel gewend zijn, blijft het natuurlijk altijd afwachten of het dan ook echt lekker is. Mrs Tea vertelden ons ook dat je na het drinken van deze thee je een stuk ‘helderder’ kan voelen. Beter geconcentreerd en een stuk frisser! Wat natuurlijk geweldig is als je een meeting of tentamen hebt waarbij je je goed moet kunnen concentreren. Maar kregen wij datzelfde effect? Is het echt een natuurlijk wondermiddeltje?

Matcha Mr Mrs Tea
Matcha Mr Mrs Tea

Na wat research gedaan te hebben na de workshop kwamen we er ook achter dat matcha thee eigenlijk heel erg gezond is! Het bevat veel voedingsvezels, mineralen en antioxidanten. En dit alles heeft een gunstig effect op je stofwisseling, ontspanning en je spierweefsel. Dus stiekem is het wel echt een klein wondermiddeltje en goed voor je om te drinken. Ondanks dat wij wel een kleine verlichting voelden na de workshop, wisten we niet of dit direct een effect was van het drinken van de thee. Maar we kunnen ons voorstellen dat als je het zeker op langere termijn probeert, het alleen maar gunstige effecten kan hebben!

Het was voor ons in ieder geval al een hele ervaring om de thee zelf te maken, te proeven en het verhaal achter de thee te horen. Ben je een echte thee drinker? Dan is het misschien wel een aanrader om een keer een workshop van Mr & Mrs Tea bij te wonen óf de thee zelf te maken. Want je kan alle benodigdheden gewoon bij de Nieuwe Winkel in Breda halen. Tof toch? Wij namen zelf ook nog wat groene (jasmijn parels) en Oolong thee mee! Een paar blaadjes of knopjes zijn al genoeg om vier of vijf kopjes thee te drinken. Genieten dus!

Mocht je meer willen weten over matcha thee of de workshops die Mr & Mrs Tea geven? Breng dan even een bezoekje aan hun website. Wil je op de hoogte blijven van verschillende workshop bij de Nieuwe Winkel? Houd dan vooral ook hun website in de gaten!

Mr & Mrs Tea
Mr & Mrs Tea
Mr & Mrs Tea Nieuwe Winkel
Mr & Mrs Tea Nieuwe Winkel
Mr & Mrs Tea Nieuwe Winkel

Dankjewel Irma en Bieke voor deze gezellige middag! We zijn een stuk meer te weten gekomen over deze fijne Japanse thee en vonden de thee bijzonder, maar ook erg lekker. Nu genieten we thuis van de thee die we mee hebben genomen; want ook die smaken heerlijk! Kende jij de matcha thee al?

Misschien vind je dit ook leuk:

2 comments